Museum of Islamic Art - gebouwd met oog voor duurzaamheid

Hoogwaardige waterdichting van de fundering beschermt de mooiste collectie van Islamitische kunst.
Project
Museum of Islamic Art
Klant
Qatar Petroleum (Qatar)
Architect
I.M. Pei (U.S.A.)
Aannemers
SixConstruct (België) en Baytur (Turkije)
Bouwkundig ingenieur
Leslie R. Robertson Associates (VS)
GCP oplossing
Preprufe® waterdichtingssysteem
Overzicht
Overzicht

Het project

Het Museum of Islamic Art, gelegen aan het einde van de overhangende kustweg in de haven van Doha (Qatar) rijst op uit de wateren van de Arabische Golf. Het werd ontworpen door de gerenommeerde architect I.M.Pel en de opmerkelijke buitenkant herbergt één van de mooiste collecties Islamitische kunst ter wereld. 

Het museum vond zijn eerste inspiratie in de Mosque of Ahmed Ibn Tulun in Caïro. Het ontwerp geeft een moderne interpretatie van Islamitische architectuur weer en weerspiegelt de culturele visie van Qatar; een brug tussen het verleden en het heden, Oost en West.

GCP Applied Technologies zorgde bij dit project voor een multinationale samenwerking en coachte het partnerschap tussen een Amerikaanse architect, Europese en Turkse aannemers en lokale teams.

"...De eerste stap van een monumentale inspanning door Qatar om zichzelf te transformeren tot kunst- en opleidingscentrum van het Midden-Oosten."
-

The Architect’s Journal, UK, 05.02.2009

Het klimaat en de corrosieve zoutrijke omgeving van de Perzische Golf brachten voor het museum een aantal uitdagingen met zich mee. 

Het museum werd gebouwd op herwonnen grond en rust op een fundering onder het waterpeil waardoor de fundering onderhevig is aan zeer agressieve chloride- en sulfaatomstandigheden, waardoor het beton snel kan aangetast worden en de levensduurte van de structuur beduidend kan verminderen. Dit vormt een groot risico voor de culturele kunst die zich in het museum bevindt.

Het GCP Blue360smDesign Advantage Team was nauw betrokken met het ontwerpproject van het museum en raadde het gebruik van Preprufe® 300R aan, een waterdicht membraan dat wordt gebruikt onder de plaat om watermigratie rond de onderbouw te voorkomen. 

Als deel van het Blue360smDesign Advantage project bood GCP aan werfingenieurs en exploitanten ook een uitgebreide opleiding over de juiste procedures voor producttoepassing.

De oplossing was niet enkel geschikt voor de corrosieve zoutrijke omgeving van de Perzische Golf, maar ook voor de extreme hitte in Qatar - met temperaturen die vaak 40 °C (104 °F) overschreden—en bood een onvergelijkbare duurzaamheid.

Het resultaat: een continu waterdichtingssysteem, volledig gebonden aan het structurele beton dat de onderbouw omringt en een positieve en permanente barrière creëert om de kunsten te beschermen tegen de corrosieve omgeving.

Blue360sm Design Advantage.

Al uw ontwerpbehoeften in slechts één locatie.

gcpat.be | België klantenservice: + 32 15 24 93 60


GCP Applied Technologies Inc., 2325 Lakeview Parkway, Suite 450, Alpharetta, GA 30009, USA
Dit document is alleen geldig op de laatst bijgewerkte datum hieronder en is alleen geldig voor gebruik in België. Het is belangrijk dat u altijd verwijst naar de momenteel beschikbare informatie op de onderstaande URL om de meest actuele productinformatie te verstrekken op het moment van gebruik. Aanvullende literatuur zoals handleidingen voor aannemers, technische bulletins, detailtekeningen en gedetailleerde aanbevelingen en andere relevante documenten zijn ook beschikbaar op www.gcpat.be. Informatie die op andere websites wordt gevonden, mag niet worden ingeroepen, omdat ze mogelijk niet up-to-date zijn of van toepassing zijn op de voorwaarden op uw locatie en wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor de inhoud ervan. Neem contact op met de GCP-klantendienst als er conflicten zijn of als u meer informatie nodig hebt.

Last Updated: 2022-02-08

https://gcpat.be/nl-be/about/project-profiles/museum-islamic-art-built-sustainability-mind