Atalanta Sports Stadium implementeert met succes een uitgebreide waterdichtingsoplossing

PREPRUFE® en BITUTHENE® werden gebruikt voor de voltooiing van het Italian sports center.
Project
Bortolotti Centre
Klant
Atalanta Bergamasca Calcio S.p.A
Vertegenwoordiger
Edile MI.RI S.r.l – Ghisalba (BG)
Bouwkundig ontwerp
Dr. Eng. Mario Zamboni (BG)
Architecturaal ontwerp
Arch. Rino Cattaneo – Verdellino (BG)
Site Manager
Geom. Silvano Righentini
Afdichting
IRIDE S.r.l Misano Gera d’Adda (BG)
Area Technical Manager
Geom. Roberto fortune (Vertegenwoordiger WR Grace S.p.A)
GCP-oplossingen
PREPRUFE® vooraf toegepaste waterdichting, BITUTHENE® waterdichting
Overzicht
Overzicht

Het project

Atalanta Bergamasca Calcio S.p.A. geeft een nieuwe impuls aan de activiteiten van het Bortolotti Centre. Dit project bestond uit het verbeteren van de conditie van het centrum, wederopbouwingen van bestaande gebouwen en het bouwen van nieuwe sport- en managementfaciliteiten.

Het sportcenter bevindt zich naast Ciserano en Verdellino, in de Zingonia-regio, in het midden van de laaggelegen Bergamasca vlakte, halfweg tussen Bergamo en Treviglio. Binnen bood het gebouw ruimte aan kantoren, een gedeelte aan kleedkamers, een gymnasium, een sauna, en winkels en een derde aan een onthaalruimte met een cafetaria en relaxatieruimtes.

Het bouwproject van het stadion beslaat een gebied van meer dan 2.800 m², waarvan 1.400 m² ondergronds en de resterende 1.400 m² verdeeld over drie verdiepingen boven het grondniveau, wat betekent 4.970 m³ ondergronds en 4.300 m³ boven het grondniveau.

"De kelder was bestemd voor speciale ruimtes die een droge en gezonde omgeving vereisten - waardoor een effectief waterdichtingssysteem, bestand tegen water en vocht, essentieel was."

Het te bouwen stadion was gelegen in een gebied waar het waterpeil hoog stond, waardoor een zorgvuldige planning en organisatie van de site essentieel was. Water met een hoge variabele hardheidsgraad - en met zouten en andere specifieke agressieve chemische producten - kan in contact komen met de stadionconstructie; dit vereist het gebruik van een geavanceerd waterdichtingssysteem.

De ruimtelijke indeling van de structuur is zeer complex en uitgesproken. De kelder was bedoeld als 'specifieke' ruimte waar een droge en gezonde omgeving essentieel was. Het ging hierbij om medische ruimtes, kleedkamers, gymnasium, keukens, cafetaria, bar, provisiekamer, kantoren, printruimte en vergaderzalen. Dit uitgebreid gebruik van de kelder werd mogelijk gemaakt door het gebruik van een stabiel en effectief water- en vochtbestendig waterdichtingssysteem.

Het waterdichtingsproduct dat voor dit stadion gekozen werd is PREPRUFE®, een vooraf toegepast membraan. Het bestaat uit een robuuste folie van polyethyleen met hoge densiteit (HDPE), ondoordringbaar voor water, waterdamp en gas, en een speciale meerlagige matrix die onder druk een hoge binding veroorzaakt met de beton tijdens het gieten en uitharden van beton.

PREPRUFE® heeft bepaalde belangrijke voordelen.

  • Hoge mechanische sterkte, en daardoor weerstand tegen doorboring

  • Ondoordringbaar voor water, waterdamp en gas

  • Niet vergankelijk met de tijd en daarom zeer duurzaam

  • Weerstand tegen agressieve stoffen in het water en in de bodem

PREPRUFE® beschermt niet enkel maar maakt integraal deel uit van de structuur. Deze perfecte dichting voorkomt watermigratie en vocht in het membraan- en betonraakvlak en elimineert zo mogelijke waterinfiltratie in de structuur.

Andere waterdichtingsoplossingen

Om muren waterdicht te maken, werd bij het stadion het BITUTHENE® waterdichtingssysteem toegepast, dat bestaat uit een speciaal voorgevormd, koud toegepast, zelfhechtend waterdicht membraan. BITUTHENE® is een zeer zelfklevende samenstelling van rubber-bitumen, gecombineerd met een speciaal gekruiste laminaatfolie in polyethyleen (HDPE) en heeft een dikte van 1,5 mm. Het hecht zich volledig aan het betonoppervlak om watermigratie te voorkomen. Het membraan werd beschermd met HYDRODUCT® 200 voorgevormd drainage geocomposiet.

Onze waterdichtingssystemen werden ontworpen in functie van gemakkelijk gebruik, zonder toepassing van speciale bescherming, en kan bijgevolg zonder speciale hulpmiddelen of vlam toegepast worden waardoor veiligheid en milieu in acht worden genomen.

Blue360sm Product Performance Advantage: omdat elk project, klein of groot, het beste beschermingsniveau verdient.

gcpat.be | België klantenservice: + 32 15 24 93 60


GCP Applied Technologies Inc., 2325 Lakeview Parkway, Suite 450, Alpharetta, GA 30009, USA
Dit document is alleen geldig op de laatst bijgewerkte datum hieronder en is alleen geldig voor gebruik in België. Het is belangrijk dat u altijd verwijst naar de momenteel beschikbare informatie op de onderstaande URL om de meest actuele productinformatie te verstrekken op het moment van gebruik. Aanvullende literatuur zoals handleidingen voor aannemers, technische bulletins, detailtekeningen en gedetailleerde aanbevelingen en andere relevante documenten zijn ook beschikbaar op www.gcpat.be. Informatie die op andere websites wordt gevonden, mag niet worden ingeroepen, omdat ze mogelijk niet up-to-date zijn of van toepassing zijn op de voorwaarden op uw locatie en wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor de inhoud ervan. Neem contact op met de GCP-klantendienst als er conflicten zijn of als u meer informatie nodig hebt.

Last Updated: 2023-03-13

https://gcpat.be/nl-be/about/project-profiles/atalanta-sports-stadium-successfully-implements-comprehensive-waterproofing