VIDEO: Analyse van beton met fluorescerende microscopie

Dankzij de fluorescerende microscopische techniek kunnen wetenschappers bij GCP Applied Technologies nauwkeurig de water/cement verhouding bepalen van uitgehard a beton bij probleem- of testbeton. Hierdoor kan GCP niet enkel bevestigen of de juiste formule gebruikt werd maar ook, zo niet, welke water-cement verhouding het uitgeharde beton monster heeft. 

Door het toepassen van een speciale techniek waarbij het oppervlak geïmpregneerd wordt geeft GCP een indicatie van de capillaire porositeit van het beton. Bijvoorbeeld, extra toevoeging van water aan het betonverhoogt capillaire porositeit. 

Zodra GCP dit dun monster beton heeft bewerkt met de fluorescerende techniek en referentiematerialen heeft—voorbeelden van verschillende dosisverhoudingen—kan ze de werkelijke water/cement verhouding bepalen aan de hand van een segmentbeton van slechts 25 micron op een glasplaat. 

"Wij kunnen de fluorescentie die we toepassen bij dit dun monster vergelijken 'met de referentieplaten," zie GCP wetenschapper Ted Sibbick. "Laat ons stellen dat uw beton ontworpen was voor 0,4 of 0,5 water-cement verhouding Wel, dan kunnen we u vertellen dat de werkelijke verhouding gelijk is aan 0,6 of 0,62.'" ​​ 

GCP vergelijkt het dun monster beton  met het referentiemateriaal. Zij kunnen dan bepalen of het mengsel hoger of lager was dan waarvoor het beton ontworpen was. Dit zijn factoren die kunnen leiden tot een verschil in sterkte in vergelijking met wat aan de klanten werd verteld. 

GCP heeft een aanzienlijk aantal onderzoeken uitgevoerd met verschillende samenstellingen op verschillende niveaus om na te gaan welk effect zij hebben op de fluorescentie. Zij hebben alleen over dit thema reeds vier artikels gepubliceerd. 

Sibbick: "Hoewel dit geen nieuwe techniek is heb ik het gevoel dat we de wetenschap hebben vooruitgeholpen." 

Tags
  • Beton
  • Concrete admixtures
  • Precast producer
  • Producent