PREPRUFE® Dicht Kostbare Islamitische Kunst af Onder het Waterpeil

Het project

Het Museum of Islamic Art, gelegen aan het einde van de overhangende kustweg in de haven van Doha, Qatar, rijst op uit de wateren van de Arabische Golf. Het werd ontworpen door de gerenommeerde architect I.M.Pel en de opmerkelijke buitenkant herbergt één van de mooiste collecties Islamitische Kunst ter wereld.

Het museum vond zijn eerste inspiratie in de Mosque of Ahmed Ibn Tulun in Cairo en werd met vereende krachten van meerdere bedrijven over heel de wereld gebouwd. Het ontwerp geeft een moderne interpretatie van Islamitische architectuur en weerspiegelt de visie op Qatar; een brug tussen het verleden en het heden, Oost en West.

GCP Applied Technologies zorgde bij dit project voor een multinationale samenwerking en coachte het partnerschap tussen een Amerikaanse architect, Europese en Turkse aannemers en lokale teams.

De uitdaging

Het klimaat en de corrosieve zoutrijke omgeving van de Perzische Golf brachten een aantal projectuitdagingen met zich mee. Het museum werd gebouwd op herwonnen grond en rust op een fundering onder het waterpeil. Hierdoor is de fundering onderhevig aan zeer agressieve chloride- en sulfaat, waardoor het beton snel kan aangetast worden en de levensduurte van de structuur beduidend kan verminderen.

De GCP-oplossing

Het GCP team, dat zeer betrokken was in het project, raadde het gebruik van PREPRUFE® 300R aan, een waterdicht membraan dat gebruikt wordt onder de plaat om watermigratie rond de onderbouw te voorkomen.

Het waterdicht membraanBITUTHENE® 8000 HC werd gekozen om de muren van de onderbouw te beschermen tegen de agressieve bodemconditie.

Het vloeibaar membraanBITUTHENE® en SERVIPAK® beschermplaten vervolledigden het pakket. GCP bood ook een uitgebreide opleiding aan ingenieurs en applicator over de juiste procedures voor producttoepassing. De oplossing was niet enkel geschikt voor de corrosieve zoutrijke omgeving van de Perzische Golf maar ook voor de extreme hitte in Qatar, met temperaturen die vaak 40°C (104°F) overschreden.

Het resultaat

Een continu waterdichtingssysteem met volledige hechting aan het structureel beton rond de onderbouw en de creatie van een positieve en permanente barrière tegen de corrosieve omgeving.

Tags
  • Aannemer
  • Arts & education
  • Onderaannemer
  • Preprufe®
  • Water stop
  • Waterproofing