Wetenschappers van GCP dragen bij tot een beter inzicht in diepe mijnbouw

De toename in dikte van een mengsel met TYTRO® RC 430. "Het is belangrijk dat het mengsel viskeus, samenhangend en plakkerig genoeg is om een hoge toename in dikte te verkrijgen, wat ten zeerste aanbevolen wordt", zei GCP-wetenschapper Ezgi Yurdakul.

De Eighth International Conference on Deep and High Stress Mining, in Perth (Australië), in maart, streeft naar het verkrijgen van een beter inzicht in belangrijke geotechnische en logistieke problemen bij diepe en high-stress mijnbouw.

De gastheer, Australian Centre for Geomechanics, koos het essay van GCP Applied Technologies, "Role of chemical admixtures in improving wet-mix shotcrete performance for ground support", als bijdrage om een beter inzicht te krijgen in de uitdaging van deze uitdagende bouwomgeving.

In het onderzoek testten wetenschappers van GCP de prestatie van vloeibare hulpstoffen vergeleken met silica poeder. Zij voerden praktijkproeven uit tijdens de ondersteuning van een belangrijk bodemonderzoek bij een project dat onderhevig was aan alkali-silica reactie (ASR)-risico. De gebruikte hulpstof—een op puzzolanisch gebaseerd reologieregelend middel,—moest het risico op ASR verminderen, de sterkte in een vroeg stadium verhogen, spuitbaarheid en pompbaarheid van het spuitbeton verbeteren en voldoen aan sterkte, hardheid en duurzaamheid in latere stadia.

Resultaten gaven weer dat het aangepast mengsel voor het voorgesteld systeem—hulpstof met 25% vliegas en 0,8 reologie-regelend—meer dan voldeed aan de jobvereisten.

Spuitbaarheid versus verpompbaarheid

Hoofdcomponenten van kwalitatief spuitbeton zijn spuitbaarheid en pompbaarheid die normaal in strijd zijn met elkaar. De pompbaarheid, een mix van stabiliteit en mobiliteit onder druk, bereikt een hoger niveau bij hoge consitentie. Hoge consistentie werkt niet goed voor hechting (kleverigheid aan het oppervlak) en cohesie (kleverigheid aan zichzelf) van een mengsel. In tegenstelling tot pompbaarheid is de spuitbaarheid uitmuntend bij een sterk viskeus mengsel, een 'kleverig mengsel', met lage consistentie.

Om te voldoen aan de tegenstrijdige vereisten van spuitbaarheid/pompbaarheid van het spuitbeton heeft GCP TYTRO® RC 430, een reologie-regelend middel, ontwikkeld om een delicate balans te krijgen tussen reologische eigenschappen.  TYTRO® RC 430 handhaaft de hoogst mogelijke vloeibaarheid en geeft een gewenste viscositeit, cohesie en 'kleverigheid'.

Download de wetenschappelijke verhandeling om te vernemen hoe de reologie-regeling van GCP sterkte in het vroeg stadium door toename in dikte versnelt, verhouding van terugkaatsing vermindert, pompbaarheid verhoogt en sterkte bij spuitbeton in latere stadia handhaaft.

​E-MAIL VOOR VOLLEDIG ONDERZOEK

Tags
  • Beton
  • Concrete admixtures
  • Mining
  • Oplossingen Ondergrond
  • Oplossingen Structureel
  • Spuitbeton