Betonbloemen: 180 sec. Thesis

De Flower Power van  beton

De meeste mensen denken aan hoge wolkenkrabbers wanneer zij denken aan of beton.D Elise daarentegen, een GCP Applied Technologies betonwetenschapper , denkt aan een groot bloemenveld.

Wacht even... bloemen?

De bloemen waarnaar Elise verwijst in haar thesis hebben betrekking op de structurele prestatie van beton.D Wanneer cement oplost in water en hun samenstelling verhardt, worden bloemen geboren.

Hoewel ze op het eerste zicht zeer delicaat lijken vormen deze bloemen, door te groeien en in elkaar te strengelen, een zeer sterk en onwaarschijnlijk netwerk. Wij vertrouwen elke dag op dit sterk netwerk wanneer we een hoog gebouw binnengaan of over een snelwegbrug rijden.

Helaas heeft cement wat gasproblemen... in de vorm van kooldioxide (CO2). Hoewel wij graag de CO2-uitstoot zouden verminderen, kunnen wij de productie van cement niet stilleggen want dan hebben we geen infrastructuur. Daarom moeten we denken aan een meer duurzame manier...

Gelukkig werden, dankzij het onderzoek van wetenschappers zoals Elise, alternatieve materialen ontdekt die deze bloemen kunnen creëren met gecalcineerde klei, vliegas, en industriële bijproducten.

Materiaalingenieurs experimenteren met deze alternatieve, groenere materialen en bestuderen hun interacties. GCP is trots om samen te werken met topwetenschappers en deskundigen in het streven naar een meer duurzame toekomst voor onze gemeenschap en ons milieu.

"Mijn thesis in 180 Seconden" wedstrijd:

De wedstrijd, gehouden in de École Polytechnique Fédérale de Lausanne in Zwitserland, gaf doctoraatsstudenten de gelegenheid hun onderzoeksonderwerp in eenvoudige termen te presenteren aan een publiek en groepsjury die hen beoordeelden. In drie minuten moest elke student een duidelijke, beknopte en boeiende uitleg geven over hun onderzoeksproject.

Elise Berodier, een R&D ingenieur bij GCP Applied Technologies, werd tweede en werd beloond met de publieksprijs in deze competitie. Voor de finale werden slechts 14 studenten uit 70 doctoraatsstudenten geselecteerd. De originele presentatie gebeurde in het Frans.

Tags
  • Aannemer
  • Beton
  • Cement admixtures
  • Onderaannemer
  • Oplossingen Structureel
  • Producent