Een goede fundering is waterdicht

Waterinfilratie kan ernstige schade aan betonfunderingen van kelders veroorzaken. Effectieve waterdichtingsoplossingen die watermigratie voorkomen zijn daarom essentieel om kostbare schade, zichtbare schade en gezondheidsrisico's te voorkomen.

Jyoti Seth, Global R&D Director, Building Envelope and Residential bij GCP Applied Technologies, verklaart hoe innovatie langdurige structurele integriteit mogelijk maakt…

Beton is een lang gevestigde waarde als duurzaam materiaal voor de bouw. De samenstelling kan scheuren bij installatie waardoor grondwater en atmosferische verontreinigingen in het poreuze oppervlak kunnen indringen. Dit is bijzonder acuut in kustgebieden die blootgesteld worden aan hoge concentraties sulfaat en chlorides door zout grondwater en agressieve atmosferische omstandigheden.

Chemicaliën zoals chloride ionen uit zeewater of zouten in de lucht kunnen zich in beton verspreiden via scheuren en poriën in het materiaal en corrosie van staalwapening veroorzaken. De opbouw van corrosie op het staal kan ervoor zorgen dat het beton verder scheurt en meer verontreiniging creëert. Vochtigheid in structuren die ontworpen zijn om te bewonen kan zelfs gezondheidsrisico's voor hun bewoners met zich meebrengen. In het slechtste geval kan opbouw van corrosie de integriteit van structuren in het gedrang brengen.

Preventieve maatregelen

De noodzaak van betonbescherming tegen de schadelijke inwerking van water en chemicaliën heeft tot innovaties geleid die effectief waterinfiltratie in kelders kunnen voorkomen. Hiervoor is er een verscheidenheid aan bindtechnieken maar slechts één voorziet een vaste hechting aan beton voor een volledig gehechte, ondoordringbare afdichting: PREPRUFE®.

Tijdens het storten gaat het beton door de microporeuze bovenlaag naar de klevende laag van het PREPRUFE​​​​​​​®, waar mechanische en klevende krachten inwerken op het beton/membraan raakvlak en een continue binding en afdichting creëren die watermigratie voorkomt en lekkagerisico's vermindert.

Zonder PREPRUFE​​​​​​​®

Lekken, veroorzaakt op de site tijdens installatie, kunnen een groot probleem vormen met sommige membraanoplossingen die niet adequaat watermigratie voorkomen.

Bijvoorbeeld wanneer een membraan tegen steunpilaren niet goed afgedicht is of kleine scheuren in een membraan laten, onder druk of door capillaire werking, watermigratie tussen het membraan en het beton toe. Het zoekt dan naar scheuren of voegen wat kan leiden tot een belangrijke hoeveelheid water in diepe kelders.

De grootste kopzorg van een project is het lokaliseren van deze lekken die zich vaak bevinden op behoorlijke afstand van de werkelijke bron. In sommige gevallen kan het maanden duren voordat een lek gelokaliseerd wordt. In die tijd wordt het beton blootgesteld aan verontreinigd grondwater en kan het verergeren tot een inmiddels duur probleem.

 PREPRUFE​​​​​​​® daarentegen, voorkomt dit kostelijk fenomeen bij funderingen. In geval van een punctie in het waterafdichtingsmembraan voorkomt de hechte band tussen het beton en de PREPRUFE​​​​​​​®'onderlaag watermigratie en kan het water zich geen weg banen naar het beton.

Andere waterdichtingsoplossingen voldoen niet

Concurrerende mechanisch gehechte membranen werden onlangs geïntroduceerd en combineren een membraanplaat, met een fleece of plastic net. Het net wordt ingekapseld in het oppervlak van nat beton. Bij elke mechanisch gehechte optie ook zal de hechting aan het beton slechts gedeeltelijk plaatsvinden. Zelfs op kleine plaatsen waar de platen niet helemaal aan het beton hechten, is er kans op watermigratie tussen het beton en membraan.

Deze systemen zullen in feite waarschijnlijk lekkages verbergen waardoor het project vertraagd wordt en kosten verhoogd worden.

Tags
  • Aannemer
  • Beton
  • Onderaannemer
  • Preprufe®
  • Water stop
  • Waterproofing