Nieuw museumontwerp van Estland gebouwd om meer dan 1 miljoen culturele kunst te beschermen

PREPRUFE® beschermt culturele artefacten met hoogwaardige waterdichting.
Project
Estonia Art Museum
Investeerder
Riigi Kinnisvara AS
Engineer
Novarc Group AS
Architect
Dan Dorell, Lina Ghotmeh, Tsuyoshi Tane
Aannemer
Fund Ehitus AS
Applicator
Langeproon Hüdroisolatsioonitööd OÜ
GCP oplossing
PREPRUFE®, BITUSTIK™, BITUTHENE®
Overzicht
Overzicht

Het nieuwe Estlandse nationale museum van £ 40 miljoen, voltooid in 2016, luidt een nieuw tijdperk in voor de bouw van het land. Het combineert moderne ontwerpelementen en duurzaamheid met culturele waarde.

Het gebouw van 34.000 m² werd ontworpen door architecten Dorell Ghotmeh Tane en gebouwd door Fund Ehitus OU en zal een belangrijke rol spelen in het regenereren van Tartu—de op één na grootste stad van Estland. Het kunstgebouw biedt plaats aan meer dan een miljoen artefacten die de geschiedenis, tradities en cultuur van Estland eren.

"Met de specificatie van PREPRUFE® waterdichting van GCP, wordt het stijlvol en modern Ests National Museum—alsook de onschatbare culturele historische inhoud— voor de komende generaties beschermd tegen waterinfiltratie en schade."

Het museum is gebouwd op de site van een vroegere militaire basis van de Sovjet-Unie en de kelder is onderhevig aan 4 tot 5 meter hydrostatische waterdruk en heeft veel (30.000) penetratiepunten van versterkingsstaven en pijpen.

Om ervoor te zorgen dat de kelder droog blijft en de historische artefacten en kunst op een constante temperatuur en relatieve vochtigheid houdt, was een beproefd waterdichtingssysteem een eerste vereiste voor het museumontwerp.

PREPRUFE® waterdichting levert een duurzame waterdichting en is betrouwbaar en succesvol gebleken bij uitdagende projecten wereldwijd— het bood de ideale bescherming voor de kunstwerken en artefacten met culturele waarde die zich bevonden in de kelder van het museum, op een diepte van 6 m.

PREPRUFE® is een geavanceerd membraansysteem dat ontworpen werd met synthetische zelfklevende lagen en gepatenteerde ADVANCED BOND TECHNOLOGY™ van GCP.

Hierdoor kan beton zich agressief hechten aan het PREPRUFE®-membraan en vormt het een unieke, intieme afdichting die elke watermigratie voorkomt tussen de waterafdichting en de structuur, waardoor het risico op lekken wordt verminderd en de duurzaamheid wordt verbeterd.

Geen enkel systeem op de markt beschermt een onderbouw beter tegen schadelijke effecten van water, damp en gas dan het PREPRUFE® systeem.

The Process

Door gebruik te maken van een geavanceerde acryloppervlakte-coating, ontwikkeld door GCP, vergemakkelijkt het PREPRUFE® membraan ook het installatieproces door het verwijderen van meerdere lagen en gecompliceerde afwerking. Beschermlagen van beton of planken werden geëlimineerd, waardoor de diepte van de uitgraving werd verminderd, terwijl het aantal benodigde materialen is geminimaliseerd? Hierdoor werd het projectprogramma versneld.

GCP leverde een reeks complementaire producten en systemen om het museumontwerp te verbeteren, waaronder het zelfklevend HDPE waterdicht membraan BITUTHENE® 4000S en het asfalt gemodificeerd vloeibaar membraan BITUTHENE® LM. De dubbelzijdige tape BITUSTIK™ 4000 werd ook geleverd om de uitgebreide waterdichtingsspecificatie te vervolledigen.

Blue360sm Product Performance Advantage.

Omdat elk project, groot of klein, het beste beschermingsniveau verdient.

gcpat.be | België klantenservice: + 32 15 24 93 60


GCP Applied Technologies Inc., 2325 Lakeview Parkway, Suite 450, Alpharetta, GA 30009, USA
Dit document is alleen geldig op de laatst bijgewerkte datum hieronder en is alleen geldig voor gebruik in België. Het is belangrijk dat u altijd verwijst naar de momenteel beschikbare informatie op de onderstaande URL om de meest actuele productinformatie te verstrekken op het moment van gebruik. Aanvullende literatuur zoals handleidingen voor aannemers, technische bulletins, detailtekeningen en gedetailleerde aanbevelingen en andere relevante documenten zijn ook beschikbaar op www.gcpat.be. Informatie die op andere websites wordt gevonden, mag niet worden ingeroepen, omdat ze mogelijk niet up-to-date zijn of van toepassing zijn op de voorwaarden op uw locatie en wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor de inhoud ervan. Neem contact op met de GCP-klantendienst als er conflicten zijn of als u meer informatie nodig hebt.

Last Updated: 2023-03-14

https://gcpat.be/nl-be/about/project-profiles/new-estonia-museum-design-built-protect-over-1-million-cultural-arts